Mijn huis staat vol met Gispen stoelen. De oude stalen buistoelen uit de jaren 30 zijn nog steeds hip en worden zelfs nog volop geproduceerd. Mijn beeld van het moderne Gispen was die van de saaie grijze jaren 90 bureaus en vormloze bureau stoelen. Na een ochtend werken op de meest uiteenlopende stoelen en meubels die allen prachtig en comfortabel waren, heb ik mijn mening 180 graden bijgesteld. Ik ben hernieuwd fan van Gispen, nu van oud en nieuw.

Wellicht is het mijn oppervlakkigheid of mijn extreme gevoeligheid voor kleur en vorm, maar ik word vrolijk en raak geïnspireerd door waar ik zit, hoe het voelt, hoe het er uit ziet en welke kleur het heeft. Uit mijn contacten met hoogleraar Peter Vink van de TU Delft, weet ik dat ik daar niet de enige in ben. Mensen worden enorm beïnvloed door hun omgeving. Als je staand vergadert, dan ben je meer to-the-point. Als je een gesprek hebt in een comfortabele fauteuil dan worden je gesprekken persoonlijker gesprek. En als je samen aan een ronde tafel zit, dan is je overleg effectiever en evenwichtiger. Allemaal uitgangspunten waar Gispen rekening mee houdt bij het ontwerp van kantoren en meubilair.

Foto van Glenn in Gispen 412

Thuis in een Gispen 412 (ontwerp 1934)

Ik word rondgeleid door interieur architect Carola van de Bilt. ‘Het begint bij de werkprocessen. Hoe werken mensen in een bedrijf en hoe werken ze samen? Op basis daarvan maken we een ontwerp van de indeling van de ruimtes en de wijze waarop mensen door die ruimte kunnen bewegen. Pas daarna kiezen we of ontwerpen we tafels, bureau’s, stoelen en loungeplekken.’ aldus Carola. Een logisch verhaal, maar hoe vaak kom ik niet op kantoren waar al deze kennis nog niet toegepast wordt. Waar mensen vergaderen aan enorme vierkante tafels waar een enorme afstand is tussen jou en je overbuurman is. Waar mensen werken in grauwe, grijze kantoren. Nogal logisch dat je dan foto’s van je kinderen neer wilt zetten om de boel nog een beetje leefbaar te maken. Er is nog een hoop werk aan de winkel.

Foto rustige kantooromgeving

Rustige kantooromgeving

Foto van een kantooromgeving met veel impulsen

Kantooromgeving met veel impulsen

Practice what you preach
Binnen Gispen zelf wordt natuurlijk ook gebruik gemaakt van alle kennis over effectief en plezierig werken. Er is een kantoorgedeelte waar rust en concentratie centraal staat. Veel rustige kleuren en ruimte. Dat merk je direct als je daar bent. Een andere deel van het kantoor is voor de energie en het gesprek. Hier verschillende soorten vloerbedekking. Drukke muren waar medewerkers hun eigen inspiratie aan de muur kunnen hangen. Een plek waar ik me direct thuis voel.

Duurzaam

Foto van een biologisch afbreekbaar tafelblad

Biologisch afbreekbaar tafelblad

Duurzaamheid staat bij Gispen hoog in het vaandel. Zo hebben ze drie duurzame tafelbladen ontwikkeld. Een van staal die volledig herbruikbaar is, een van kunststof die bestaat uit 95% afval van ondermeer de binnenkant van Boeing vliegtuigen en een van 100% biologisch afbreekbaar en hernieuwbaar materiaal. Het laatste tafelblad kun je bij wijze van spreken na gebruik begraven in je achtertuin. Al het materiaal is hernieuwbaar, vlas, bamboe en zelfs de coating van de bamboetoplaag omdat het gemaakt is van luizenpoep (klinkt vies, maar wel duurzaam!).

Thuiswerken
Ook aan het thuiswerken heeft Gispen gedacht. Diverse oplossingen voor thuis comfortabel en verantwoord werken. Mijn favoriet is de lounge achtige, maar zeer ontspannen zittende laptop stoel, die helaas niet in mijn achterbak pastte!

//Glenn