Poeh. Donderdag, zes uur. Het pand van SunIdee wordt langzaam leeggeveegd. Ook ik moet dus naar huis…

Het begon allemaal met Marieke van den Groenendaal. Zij stuurde een enthousiast antwoord op tweet van collega Glenn ‘bij wie hij tijdens DWVHNW een dagje mocht komen werken’. Dat kon dus wel, bij SunIdee. En ja, ook als niet-Glenn was ik welkom.

Tot afgelopen maandag had ik geen idee van het bestaan van dit strategie-innovatiebedrijf aan de Amsterdamse Prinsengracht. Inmiddels is dat idee volledig gevuld. Met hard (samen)werkende, slimme en lachende mensen, niet voor één gat te vangen.

Ik bespeurde initieel wat verwondering over een zomaar binnenlopende Mees, die ‘gewoon’ even een dagje langskwam om te werken.  De partners werken 3, 4 of 5 dagen voor SunIdee. Ze komen naar kantoor om elkaar te ontmoeten, of juist om in stilte een plan voor een klant uit te werken.

Tijdens de lunch – lekker met z’n allen aan tafel- voelde ik me inmiddels helemaal thuis. Ook hier bleek het onderwerp HNW het nodige los te maken en werd bovendien mijn kennis van zaken danig op de proef gesteld. Ik hoorde ze denken: ‘jaja, werken hoe, met wie en waar we willen, dat zit in onze genen’. Iedereen (buiten de stagiaires) is immers eigen baas. Maar hoe zorgen ze dat iedereen zijn eigen ding kan doen, en daarbij geen overlast bezorgt bij de buren?

Mja, een vraag waar ook wij MVO Nederlanders soms mee worstelen. Hoeveel afspraken maak je over samenwerken? Wanneer kan je je collega’s vragen om ergens anders te gaan overleggen? En is er iets mis met mensen die gewoon altijd hun plek in dat stille hoekje opzoeken? Hoe doen andere bedrijven dat? Genoeg voer voor discussie dus.

Toen Martin en Elselien me vroegen of ik misschien 5 minuten met ze mee kon denken over duurzaamheid binnen SunIdee, was het hek van de dam. We vlogen van Cradle2Cradle naar stakeholderdiaoog, van ISO26000 naar Porter en Kramer en van persoonlijke leiderschapsontwikkeling naar sociaal ondernemerschap. Ik kreeg een kijkje in de grote kast met innovatietools die ze zelf hebben ontwikkeld, leerde over marktproposities en customer insights en werkte intussen hard door aan de MVO Exchange van aanstaande dinsdag (Komt allen! Het wordt gaaf.)

Zo gaat dat dus, een dagje co-worken bij een leuk bedrijf. Dan leer je van elkaar. En dan spreek je af dat ze ook eens bij jou langs komen. Dat zouden meer mensen moeten doen.

//Mees

Ps. Mag ik óók zo’n docking station? Ah, toe?