Gisteren aangekomen in koud Beijing (rond vriespunt). Wat opvalt vanuit de lucht is de geelbruine smoglaag. Vandaag was het onbewolkt, maar de zon komt er maar nauwelijks doorheen. En dat na uren over helder en maagdelijk Siberie/Mongolie gevlogen te hebben. Zelfs van 10 km hoog zag je de spaarzame nederzettingen scherp liggen in de sneeuwvlaktes. Bij het binnenvliegen van China waren er nog twee dingen die opvielen: grote clusters van kolencentrales (wel 8 bij elkaar) en enorme windparken (van wel 100 molens). Dit wordt waarschijnlijk het thema van deze missie: een land in transitie, een land met achterstand en voorsprong, een land barstensvol MVO en toch ook weer een gebrek eraan, een land vol tegenstrijdigheden. China laat zich niet in een paar woorden vatten. Het is in die zin een mateloos interessant land dat je voortdurend op het verkeerde been zet. Ik ga hier weer veel leren.