Vandaag interessante gesprekken gevoerd met SASAC (State owned Assets Supervision and Administration Commission) en CAITEC (China Academy of International Trade and Economic Cooperation) die respectievelijk CSR Guidelines uitgeven voor state ownd entreprises (SoE) and Foreign companies. Openhartige gesprekken waarbij veel MVO kennis aan het licht kwam bij de Chinezen. MVO staat hoog op de agenda in China. SASAC heeft 120 SoE’s onder zijn hoede en die rapporteren in toenemende mate over MVO. Dit zijn hele grote bedrijven in de mijnbouw, energiesector en voedselsector met veel Nederlandse bedrijven als supplier. Deze moeten op hun beurt dus ook aan de CSR Guidelines voldoen. Net als andersom, dat Chinese suppliers aan de OECD Guidelines moeten voldoen als ze aan Nederlandse bedrijven leveren. En dan dus ook nog die CSR Guidelines for foreign companies… Het is duidelijk dat de Chinezen bezig zijn hun Guidelines op te leggen aan buitenlandse bedrijven (en dus ook de Nederlandse). De rollen worden omgedraaid. Overigens zijn de Chinese Guidelines gebaseerd op de OECD, maar dan wel zonder het thema mensenrechten. Het moet wel Chinees blijven.