Ik heb mij van de week zitten vergapen aan de internetservers van het Chinese State Information Centre (SIC). Het SIC is de partij die letterlijk het internet uitrolt vanuit Beijing naar de provincies en het berichtenverkeer tussen de decentrale overheden  coördineert. Moet je dus voorstellen dat een gemiddelde Chinese provincie zo groot als Frankrijk is.

Wij mochten dus kijken in het serverpark van drie kantoorverdiepingen groot. Er stond slechts 1 bewaker! ‘Die moet zeker wel heel goed kunnen vechten’, vroeg ik in de veronderstelling dat we op een heel strategische plek waren. Maar de echt geclassificeerde informatie gaat gelukkig dan toch weer via een ander netwerk.

We waren bij het SIC om te horen over een van hun nieuwe projecten die door de Nederlandse ambassade wordt gefinancierd. Het SIC biedt namelijk ook internetdiensten en software aan. Nu gaan ze een site bouwen waarop Chinese MKB bedrijven op basis van een aantal MVO indicatoren kunnen rapporteren. Die indicatoren halen ze onder andere uit GRI en andere statistische bronnen, uiteraard weer met Chinese characteristics. Maar toch!

Over twee jaar willen ze 100 bedrijven in de database hebben die ze dan kunnen benchmarken op MVO prestaties. Voor Chinese exportbedrijven een middel om zich te profileren naar buitenlandse bedrijven en voor buitenlandse bedrijven de ideale manier om de MVO prestaties van Chinese bedrijven te vergelijken. Handig voor je risico analyse (due diligence). Win-win dus. Op onze vraag of ze verwachten dat Chinese bedrijven wel willen rapporteren antwoordden ze: ‘ach, misschien moeten we ze een beetje dwingen’. Afwachten maar.