Zo kondigde de ‘WTO Tribune’ SASAC aan in een verdiepend artikel. Iedere China kenner kent MofCOM, het ministerie van economische zaken. Maar SASAC? Inmiddels ben ik erachter dat hier de ruim 120 multinationale staatsbedrijven worden aangestuurd. Van die bedrijven die in Afrika hele vliegvelden aanleggen of 8 kolencentrales tegelijk de grond uitstampen. Alle Chinezen met verstand van MVO (en dat zijn er heel veel) zeggen dat het SASAC beleid de grootste ‘driver’ is van MVO implementatie in China met impact op kleinere Chinese en Buitenlandse suppliers. Deze commissie valt rechtstreeks onder de NDRC, het hoogste overheidsorgaan waar de vijfjarenplannen worden gesmeed. En dan hebben we ook nog eens gesproken met de Deputy Director-General. Je vraagt je af hoe dat kan. En daar is maar een antwoord op: een uitstekende Nederlandse ambassade! We zaten even in het centrum van de macht.