Rotterdam, 12 januari 2012. Onze problemen zijn voorspelbaar, betoogt Klaas van Egmond, hoogleraar Geowetenschappen, in het bijzonder milieukunde, en auteur van het boek ‘Een vorm van beschaving’. Tijd om onze financiële, politieke, sociale en milieucrises slimmer aan te pakken.

Met de lezing van Van Egmond op het nieuwjaarsevenement van MVO Nederland, is de lancering van de MVO Nederland Academie, een feit. Het wordt dé plek waar ondernemers en professionals zich kunnen ontwikkelen en inspiratie opdoen op het gebied van duurzaamheid en ondernemen, zo hoopt de organisatie. In de Van Nelle Fabriek kunnen bezoekers zich vandaag laven aan verschillende voorproefjes uit het Academie-menu.

De zoektocht van Van Egmond is die naar een  ‘kwaliteit van leven’ die nog binnen de draagkracht van de fysieke aarde inpasbaar is. Op zich goede ideeën, te rigide toegepast, ontaarden regelmatig in het tegenovergestelde, zo leert volgens de hoogleraar de geschiedenis. Tijd om de gulden middenweg te vinden. In zijn lezing onderzoekt Van Egmond de mogelijkheid om de tegenstellingen bij de diverse wereldbeelden en ideologieën te overbruggen.