Een interessant bedrijfsbezoek vandaag, van een hele mooie MVO onderneming.

Deki Electronics maakt 2,5 miljoen condensatoren (kleine elektronische componenten) per dag en levert die aan onder meer Philips, Sony, LG en een heleboel andere grote bedrijven. Ze zijn in India echt een koploper op MVO gebied, al kun je dat aan de fabriek niet meteen zien. Het lijkt een dertien-in-een-dozijn productiebedrijf waar laaggeschoolde arbeiders werken.

Waaruit blijkt het dan wel: onder meer dat ze voldoen aan de eisen van het elektronica keteninitiatief EICC, dat ze ISO 14001 en 9001 gecertificeerd zijn, hun personeel niet meer dan 48 uur per week werkt en daarvoor 40% boven het minimumloon betaald krijgt (= circa 2,5 euro per dag), en dat ze een enorm hoge medewerkers- en klantentevredenheid hebben. Maar het blijkt vooral uit de manier waarop ze met hun personeel omgaan:  Deki is van oudsher een familiebedrijf, en ze gaan met hun werknemers om alsof het familieleden zijn. Ze hebben een volkomen platte en transparante managementstructuur, waarbij allerlei managementinformatie (productieniveaus, klanttevredenheid, luchtkwaliteit, etc.) op borden in de fabriek met de medewerkers worden gedeeld.

En medewerkers wordt voortdurend om hun input gevraagd, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van mogelijke verbeteringen in het productieproces. Elke week worden alle ideeën besproken, en worden de goede ideeën gewaardeerd met 1 dollar bonus. Ook bij problemen op de werkvloer wordt van de medewerkers verwacht dat ze dit zelf democratisch oplossen, waardoor ze zich in de praktijk veel verantwoordelijker en socialer gaan gedragen.

Het goede personeelsbeleid betaalt zich uit in onder meer een extreem laag verloop van personeelsleden, en een hele hoge kwaliteit van de producten. Pure winst dus!