Afgelopen week in het nieuws: Apple gaat de slechte arbeidsomstandigheden in haar productie aanpakken.

Een groot deel van de populaire Apple producten is afkomstig uit Chinese fabrieken van het megabedrijf Foxconn (1,2 miljoen medewerkers in de Shenzhen regio). Apple kwam in de afgelopen jaren regelmatig in opspraak vanwege slechte arbeidsomstandigheden in deze fabrieken, zoals overuren, onderbetaling, onveilige situaties, etc. Dat bleek eerder al uit diverse onderzoeken, zoals van de Fair Labor Association, nu heeft Apple dat ook zelf toegegeven.

Apple heeft nu beloofd om haar gedrag te verbeteren, onder meer door tienduizend extra werknemers aan te laten nemen, zodat alle medewerkers minder uren hoeven te werken, maar toch evenveel salaris houden.

Het lijkt nu trouwens net alsof Apple het enige elektronica-bedrijf is dat producten onder slechte omstandigheden laat produceren. De populariteit van hun producten zorgt er immers voor dat ze ook veel negatieve aandacht krijgen. Andere elektronicamerken zoals Dell en IBM gaan echter op precies dezelfde manier te werk: ook zij laten producten assembleren bij Foxconn, dat als bedrijf wereldwijd verantwoordelijk is voor de productie van circa 50 procent van alle consumentenelektronica.  De verwachting is dat ook andere -bekende-elektronicabedrijven  nu hun gedrag zullen gaan aanpassen.

China is overigens niet het enige land waar onze geliefde gadgets gemaakt worden. Andere belangrijke elektronica productielanden zijn: Mexico, Thailand, Vietnam en India.

En dan nog dit: Foxconn is niet het beste bedrijf ter wereld, maar ook niet het slechtste. Mede vanwege alle media aandacht hebben zij al veel voor hun personeelsleden verbeterd, zoals salarisverhogingen. De omstandigheden zijn in ieder geval beter dan de erbarmelijke toestanden die je kunt aantreffen bij onbekende elektronicafabrieken, die merkloze producten van inferieure kwaliteit maken, bijvoorbeeld voor Indiase of Chinese consumenten. Zie bijvoorbeeld mijn blog over de informele economie van India.

Meer weten?

Lees het elektronicadossier van SOMO.