Are global corporations cleaning up their supply chains? Trying to answer that question is like wrestling an octopus into a shoebox: no matter how hard you try, something dangles out somewhere”

In een recent verschenen artikel van Ethical Corporation stelt Jon Entine dat steeds meer multinationals gebruik maken van informele arbeid om stijgende loonkosten te omzeilen. Op die manier werken zij mee aan de uitbuiting van arbeiders in hun productieketen.

In China, Vietnam, Indonesië en andere landen in Zuidoost-Azie worden (minimum)lonen verhoogd en de secundaire arbeidsvoorwaarden verbeterd, deels door internationale druk, deels door het mondiger worden van arbeiders.  De loonkosten in de verschillende lage lonen landen komen hierdoor dichter bij elkaar te liggen. Voor multinationals is het dus niet meer rendabel om de productie te verplaatsen naar – weer – een ander goedkoop productieland.

Om toch goedkoop te produceren maken multinationals steeds meer gebruik van zogenaamde “temporary labour services”, een soort illegale uitzendkrachten. Alleen in China werken er naar schatting al 60 miljoen arbeiders op deze manier, zonder contract en loongaranties. Vergelijkbaar: de miljoenen arbeiders zonder rechten in de informele economie van India. Bij arbeidsinspecties en sociale audits worden deze medewerkers vaak niet in de evaluatie meegenomen, en blijven de misstanden buiten de radar.

Lees hier het hele artikel