Uit allerlei onderzoek blijkt dat de grondstoffen in de wereld snel op raken. Zo is de verwachting dat er binnen 20-30 jaar na nu geen zilver, lood en tin meer gevonden kan worden. En niet lang daarna zijn ook de voorraden goud en koper uitgeput. Ook olie, water, hout en voedsel worden steeds schaarser. Deze oplopende schaarste merken we inmiddels ook in de prijzen. Alle genoemde producten zijn de afgelopen jaren fors duurder geworden. Deze schaarste stimuleert twee dingen. Om te beginnen zullen we veel zuiniger moeten worden en producten langer moeten gebruiken en hergebruiken. Daarnaast is veel innovatie nodig. Bij innovatie hebben wetenschappers en bedrijven een taak. Aan zuinigheid kan iedereen meewerken. Spullen lang gebruiken en zo veel mogelijk hergebruiken is de beste manier om het milieu te sparen. Het is bovendien goed voor je portemonnee.

Deze column verscheen juni 2012 in Haber, een maandelijkse krant voor Turkse Nederlanders.

Ga naar het originele bericht