Groen en Groei. Volgens de overheid gaan deze hand in hand. Ook voor duurzame koplopers is het al jaren duidelijk dat het terugbrengen van de milieudruk van hun activiteiten bijdraagt aan stevige kostenreducties. Groen draagt dus bij aan groei. Maar kan groei ook aan groen bijdragen? Een voorbeeld.Groei tot aan de hemel

Nederland heeft naar schatting 400 km2 plat dak. Een groot deel behoort toe aan bedrijfspanden. Dit is bijna zonder uitzondering zwart bitumen met eventueel grind erop. Nuttig als je het functioneel bekijkt, vanuit het materiaal en aanlegkosten, maar niet zinvol als je de gebruikskosten meeneemt.

Een snel opkomend fenomeen is de groene dakbedekking. Dit is geschikt voor platte en licht hellende daken en bestaat feitelijk uit een dunne laag aarde met daarop zogenaamde sedumbeplanting of grassoorten. Sedum is een vetplantenfamilie die bestaat uit meer dan 500 kleurrijke soorten. Ze wortelen beperkt en worden niet hoog.

De voordelen van een groen dak zijn legio:

  • Minder energiekosten door de isolerende werking in de winter en de zomer.
  • Langere levensduur van het dak door de bescherming tegen de invloed van onder meer zon en vorst.
  • Minder wateroverlast doordat de planten regenwater opnemen.
  • Betere luchtkwaliteit door de filtering van fijnstof en opname van CO2.
  • Meer biodiversiteit in de stad door de aantrekking van insecten en vogels. Lees meer over biodiversiteit.
  • Verhoging van het welzijn van medewerkers als zij zicht hebben of gebruik kunnen maken van groene daken. Een natuurlijke omgeving leidt tot meer welzijn, minder ziekteverzuim en hogere arbeidsvreugde en -productiviteit.


Groen geld verdienen

Een extra manier om de voordelen van een groen dak te benutten is de toepassing van ‘Urban Farming’ met een daktuin. Er zijn in Nederland al diverse voorbeelden van bedrijven en organisaties die hun dak omgetoverd hebben tot voedingscentrum. We hebben zelfs de grootste daktuin van Europa aan onze eigen Amsterdamse Zuid-as.

Wat is er nu mooier dan in de bedrijfskantine verse basilicum of sla eten van ‘eigen bodem’? En zou er geen geld te verdienen zijn aan het verhuren van uw vierkante meters urbane landbouwgrond?


Groen investeren

Uiteraard groeit ook groen niet vanuit het niets. Er zal geïnvesteerd moeten worden. Afhankelijk van de huidige dakconstructie is de gemiddelde terugverdientijd van een groen dak 12 jaar. Dit is op basis van de huidige energieprijzen en exclusief eventuele voedselopbrengsten en ziektekostenpreventie.

Dit lijkt een stevige investering, maar als u niet van plan bent op afzienbare termijn te verhuizen dan is het een juiste. Momenteel verstrekken een groot aantal gemeenten subsidies voor groene daken, zoals Rotterdam en Groningen. Het is dus zeker de moeite waard om dit te verkennen.

Dus laat uw geld groeien door een groen dak. Hiermee draagt u bij aan groene groei voor zowel economie als ecologie!