Als facilitair manager zorgt u ervoor dat in uw organisatie alles draait, alles werkt, dat iedereen lekker aan de slag kan en…. met plezier zijn werk kan doen. Kijkt u wat verder dan vandaag? Dan zult u ook belangstelling hebben voor de duurzaamheidaspecten van uw functie. Ofwel omdat dat de kwaliteit van werken voor anderen omhoog brengt, ofwel omdat u er persoonlijk kracht en plezier uit haalt, ofwel (en misschien wel vooral) omdat duurzame keuzes uw organisatie versterken.

Wat kan een facilitair manager die duurzaam aan de gang wil, morgen oppakken?

Om te beginnen: het binnenklimaat van het pand. Hier is op veel punten winst te pakken, zowel winst in de zin van verbetering als letterlijke winst in bijvoorbeeld kostenverlaging of verhoging van productiviteit. In MVO-termen: op het gebied van People, Planet én Profit. Ook uw invloed op inkoop en leveranciersrelaties levert winst op. Een paar ideeën:

* Energie. Draag bij aan het financiële succes van uw organisatie door al op korte termijn aanzienlijke winst te pakken; dat kan simpelweg door het beter (laten) instellen en op elkaar afstemmen van het de klimaatbeheerssystemen. Kort gezegd: tegelijkertijd koelen en verwarmen kost uw organisatie geld. Er zijn steeds meer installateurs die extra aandacht vestigen op de duurzaamheidaspecten van een juiste luchtbehandeling. Kijk eens op www.mvonederland.nl/partners voor duurzame installateurs bij u in de buurt.

* Maak lichter! Vervanging van TL8 door TL5-lampen geeft u winst op Planet en Profit gebied -25% energiebesparing- én People-gebied: de lamp geeft geen trillingen, dus beter kijken en concentreren. U hoeft niet zelf te monteren: bedrijven zoals Greenfox kan dit bij u op lokatie doen met zeer capabele mensen met een arbeidsbeperking. Dat brengt ook eens ‘nieuw licht’ in uw huis!

* Vergroen uw kantoor; niet alleen decoratief, maar vooral gezond. Sanseveria’s, palmplanten en scindapsus zijn befaamde klimaatverbeteraars. Een interessante casus komt van Greenspaces; in een 20 jaar oud kantoorgebouw in New Delhi, ca 17.000 vierkante meter, met 300 medewerkers, werden 1200 planten geplaatst. Productiviteit ging 20% omhoog en energiekosten daalden met 15%.

* Op de grond: er zijn duurzaam geproduceerde vloerbedekkingen, en zelfs tapijt dat stof uit de lucht haalt en dus ook bijdraagd aan een gezondere werkomstandigheden. Bekende namen zijn Interface en Desso.

* De circulaire economie: doe mee, go service! Door pc’s of meubilair niet te kopen, maar te huren. Kijk bijvoorbeeld naar Steelcase en Ahrend. Nog nieuwer: werkuren of zituren huren. Turntoo introduceerde dit concept. Meer weten over dit bedrijfsmodel van de toekomst? Neem eens deel aan een workshop Circulaire Economie bij MVO Nederland.

* Open het gesprek: kies voor nieuwe relaties met uw leveranciers; als zij met u kunnen meedenken, gaat u dat nieuwe ideeën en verbeteringen opleveren. Denk aan duurzame dienstverlening in schoonmaak of catering; vaak kan uw leverancier met kleine wijzigingen veel winst voor u realiseren. Goedkope inkoop kan duurkoop zijn in de totale kosten.

* Ontdek de mens. Begin ook eens bij de People-kant van MVO. Het Nieuwe Werken kan ook als u een installatiebedrijf hebt, een betrokken schoonmaker kan uw eigen mensen stimuleren meer op te ruimen, een personeelstraining in duurzaam gebruik levert soms meer op dan de vervanging van producten.

Ten slotte: de impact van duurzaam facility management zit in de som van veel verschillende dingen. Kies allereerst voor het laaghangende fruit en laat zien dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen feitelijk synoniem is voor succesvol ondernemen. Dan sluit de organisatie vanzelf aan.

Deze column verscheen eerder hier in Facility Management Magazine.