De afgelopen weken heeft niet alleen een race tussen politieke partijen plaatsgevonden – op de achtergrond speelde een heel andere competitie: die tussen stemwijzers. Wie maakt de beste kieswijzer? Deze competitie speelt ondertussen tussen zo veel stemwijzers dat er zelfs iemand op het idee is gekomen om een stemwijzerwijzer te ontwerpen om ons door deze stemwijzerjungle te loodsen.

Ik begreep uit een interview met de maker van de Kieskompas dat de titanenstrijd in deze competitie plaatsvindt tussen de ‘stemwijzer’ en ‘kieskompas’. Ik weet dat het gevaarlijk is je te mengen in een titanenstrijd, maar ik voel toch duidelijk meer voor de kieskompas. Bij de stemwijzer reageer je op 30 stellingen, waarna een ‘uitslag’ volgt. Deze uitslag voelt als een soort examen: het voelt toch alsof je gezakt bent voor je examen als het Democratisch Politiek Keerpunt op 1 staat. Het Kieskompas heeft minder het karakter van een examen: het kompas geeft je inzicht in waar je staat in het zogenaamde politieke landschap. En het geeft de mogelijkheid te zien waarom je aansluit bij een partij – welke standpunten wel en niet overeenkomen. Hoef je zelf niet de paginadikke partijprogramma’s door te lezen!

Het verschil tussen deze twee titanen hield ik in mijn achterhoofd bij het ontwikkelen van een MVO-scan ISO 26000. Het idee was een scan te ontwikkelen die geen examen is, maar inzicht geeft. Bij MVO gaat het immers niet om wel of niet geslaagd zijn. De scan moet een manier zijn om kennis te maken met ISO 26000 zonder meteen de hele paginadikke richtlijn te lezen. Daarnaast moet de scan inzicht geven waar verbeterpotentieel zit, en welke delen van ISO 26000 dus interessant zijn verder te lezen.

De scan heeft een vergelijkbare opzet als de kieskompas: hij bestaat uit 25 stellingen waarvan u kunt aangeven in hoeverre u zich kunnen vinden in de stelling. Aan de hand van uw antwoorden ziet u in hoeverre u al bezig bent met ISO 26000 en waar nog winst te halen is. De MVO-scan ISO 26000 is vanaf vandaag online – via www.startenmetiso26000.nl.