Zakat en MBO

Zakat is in de islamitische wereld een mooi principe. De koran zegt dat van iedereen verwacht wordt dat hij mensen die het minder goed hebben laat delen in de eigen welvaart. In het bedrijfsleven is maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) gebaseerd op hetzelfde uitgangspunt. Ook van bedrijven mag verwacht worden dat zij anderen laten delen in hun eigen rijkdom.

Uit onderzoek blijkt dat ca 55% van het Nederlandse MKB hieraan actief mee doet. Dat is een mooi percentage maar het kan beter. Anderen laten delen in de eigen welvaart hoeft niet alleen via geld. Ook het ter beschikking stellen van kennis of van medewerkers zijn waardevolle vormen van MBO. Uiteindelijk levert MBO voor bedrijven ook voordeel op. Want medewerkers vinden dit tegenwoordig erg belangrijk en bovendien zorgt MBO voor een goed imago. Doen dus.

Deze column verscheen november 2012 in Haber, een maandelijkse krant voor Turkse Nederlanders.

Ga naar het originele bericht