In NRC Next las ik een interview met Siemon de Jong, ondernemer, taartenbakker en presentator van het TV programma Taarten van Abel. Een sympathiek programma, waarin De Jong samen met een kind een taart bakt voor iemand (vaak een familielid) die een beetje extra aandacht verdient. Maar het programma op zich was niet de reden dat het stuk mijn aandacht trok. Daarover later meer. Siemon deed een paar opvallende uitspraken waarvan ik er één hier wil herhalen.

Een wereld vol ZZP’ers
“Eigenlijk is iedereen ondernemer, ook al werk je voor een baas”, zegt Siemon die droomt van een wereld vol zzp’ers omdat de energie van mensen die voor hun geld moeten knokken hem bevalt. Die ontwikkeling naar een wereld vol zzp’ers sluit nauw aan bij één van de tien trends van dit moment, zoals wij die bij MVO Nederland aan het begin van dit jaar hebben benoemd.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt veranderen namelijk de relatie tussen werkgever en werknemer. Waar in tijden van crisis mensen worden ontslagen, is men het er ook over eens dat over niet al te lange tijd door de vergrijzing diezelfde mensen weer hard nodig zullen zijn. Tegelijkertijd zien we de balans tussen werk en privé veranderen en hebben werkenden een steeds grotere behoefte aan zingeving, autonomie en een sociale omgeving die ze ook in hun werkkring zoeken. Daarnaast voelen steeds minder professionals zich thuis in een traditionele werkomgeving en beginnen daarom voor zichzelf als zelfstandig ondernemer. Dit laatste gold ook voor Siemon de Jong kan ik u verzekeren, de taartenwinkel waarmee hij zijn leven als zelfstandig ondernemer begon is niet bepaald traditioneel te noemen.

Bruisende vereniging
Zzp’ers bewegen zich door de hele samenleving, door verschillende organisaties en werken telkens met andere mensen samen. Dat heeft gevolgen voor de organisaties waar zij terechtkomen en voor de arbeidsverhoudingen. Ook bij de vereniging. Er ontstaat een nieuwe dynamiek van vaste krachten en ondernemende types die bijvoorbeeld op actuele thema’s worden ingezet. Dat kan spanningen opleveren, maar het kan ook een bruisende vereniging opleveren die snel en vakkundig kan inspelen op veel uiteenlopende thema’s. Bij brancheverenigingen gaat deze ontwikkeling bovendien een rol spelen in de dienstverlening. Wie is er nog werkgever als alle medewerkers zzp’er zijn? Bent u voorbereid op de vragen die dit zal oproepen bij uw leden?

Gelukkig vergen dit soort ontwikkelingen meestal wat tijd en hoeven we niet bij voorbaat op álles volledig te zijn voorbereid, maar het biedt volop stof tot nadenken en discussie.

Benieuwd naar de andere 9 trends die MVO Nederland ziet aankomen voor het Nederlandse bedrijfsleven? Het volledige trendrapport staat op de website van MVO Nederland.

En waarom de Taarten van Abel mijn aandacht trok? Twee jaar geleden ging ik voor het eerst een weekend mediteren op de Wadden. Volgens duurzaamheidsgoeroe Jan Rotmans is dit overigens ook een trend, maar die staat niet in ons rapport. Tijdens deze retraite, die grotendeels in stilte verliep, droeg een medecursist een trainingsjack met Taarten-van-Abel-logo op haar rug. Zo’n weekend is best intensief en confronterend, maar als ik dan tijdens de loopmeditatie achter de Taarten van Abel liep, dan was dat telkens weer goed voor een glimlach op mijn gezicht. Kinderen zijn zo sterk en positief en weten op een bijzondere manier met tegenslag om te gaan. Dat werpt dan toch even een ander licht op de dagelijkse uitdagingen.