“We’re not drowning – we’re fighting’ schrijft Mikaele Maiava ons namens de bewoners van eilandengroep Tokelau in de Stille Oceaan. Zij vragen de wereld om steun: “Because we live far away from the mines and power plants that threaten our future, we need the world’s solidarity.” Want het is niet hún luchtverontreiniging, maar de CO2-uitstoot uit de industriële wereld, waardoor het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Waardoor hele eilandengroepen in de Pacific onbewoonbaar dreigen te raken door de verzilting van grondwater die de landbouw aantast.

De bewoners van Tokelau laten het er niet bij zitten: zij gaan de strijd aan met de fossiele brandstoffen. Afgelopen najaar schakelden zij hun laatste dieselgenerator uit, om over te stappen op zonne-energie. Het eerste land ter wereld dat 100 procent op hernieuwbare energie draait.

Zou het niet mooi zijn als we hier in Nederland ook de knop omzetten? Energie besparen in Amsterdam-Noord of de Rijnmond is goed voor de luchtkwaliteit in eigen land, maar óók merkbaar aan de andere kant van de wereld. Want naast de zeespiegelstijging in de Stille Oceaan zijn ook de toenemende droogte in Oost Afrika en wateroverlast in Azië aantoonbaar te wijten aan de gevolgen van de uitstoot van broeikasgassen. Wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Science toont dit duidelijk aan.

Bedrijven die hun best doen om internationaal maatschappelijk verantwoord te ondernemen, doen er slim aan daarin óók maatregelen voor klimaatmitigatie (zoals energiebesparing) en -adaptatie op te nemen. MVO Nederland kan u hierin adviseren: waar vestigt u de internationale activiteiten van uw bedrijf, toch liever niet in kwetsbare regio’s? En: welke invloed hebben uw activiteiten op de omgeving?
Daarnaast helpt u met energiebesparing de Europese economie vooruit. Deskundigen hebben voor de Europese Commissie berekend dat het bedrijfsleven € 245 tot wel € 604 miljard kan verdienen als we efficiënter omspringen met energie en grondstoffen. (Lees hier het rapport van de Online Resource Efficiency Platform, februari 2013.)

Verbeter de wereld, begin in Amsterdam-Noord.