Als het aan MVO Nederland ligt wordt ondernemend Nederland wereldtop op het gebied van MVO en duurzaamheid. Hoe we dat doen? Dat doen wij niet, dat doen jullie.

Wij bieden de ruimte in onze netwerken, tijdens Meet & Greets, op ons jaarlijkse nieuwjaarsevent of in de trainingen die we geven. En dan gebeurt er iets. Jullie versterken elkaar en er ontstaan nieuwe verbindingen, bijvoorbeeld tijdens onze expedities en op missies in ontwikkelingslanden.

Maar MVO-wereldtop? Hoe vertaal je zo’n grote missie naar de dagelijkse praktijk?

Weer meer MVO
Afgelopen week werd dat opeens heel erg duidelijk. Honderden naamkaartjes verlieten ons kantoor. Collega Ana Maria merkte het als eerste op, zij regelde de badges. Er waren 6 bijeenkomsten in 2 dagen. En in die 2 dagen hebben honderden ondernemers hun ambities geformuleerd, vol inspiratie om (weer meer) met MVO aan de slag te gaan.

  • “Ik heb de meest gemotiveerde personen uit de betonsector te pakken,” mailt Evert Schut afgelopen vrijdag aan zijn MVO Nederland-collega’s. “Het MVO Netwerk Beton heeft bedacht hoe zij willen verduurzamen. Ongelooflijk hoe simpel het is om een afspraak te maken met een hele bedrijfsketen. De mensen die ik sprak hebben concrete MVO-afspraken gemaakt met hun CEO. Maar is dat genoeg? Het antwoord is natuurlijk nee. Alle 100.000 medewerkers uit de keten weten nog van niks! Een presentatie over draagvlak sloeg dan ook in als een bom. De 25 aanwezigen uit de betonsector gingen gemotiveerd naar huis.”
  • 25 lokale matchmakers tussen bedrijven en samenleving kwamen bij elkaar bij Interpolis in Tilburg voor kennisdeling rond de Maatschappelijke Beursvloer. “Dat is gelukt!” zegt Eerde Swart, “én er is behoefte aan een netwerk voor MBO-professionals. Dus daaraan wordt gewerkt.”
  • Het MVO Netwerk Brancheorganisaties bracht 12 brancheverenigingen bij elkaar om na te denken over de rol die zij kunnen nemen om de verschillende overheidsorganisaties (meer) te verleiden om echt duurzaam in te kopen. “De leden zijn er klaar voor, de branche is er klaar voor, maar in de praktijk blijkt er nog veel op prijs te worden ingekocht.  Aan alle partijen binnen de branche, maar ook aan MVO Nederland de uitdaging om de waarde in Gunnen op Waarde goed over het voetlicht te brengen,” aldus José van der Klauw.
  • Werk is waardevol en mensen hebben de behoefte hun werk goed en naar eigen kunde en talent te kunnen doen. Dat is een van de prachtige conclusies van de bijeenkomst van 50 leden van het Netwerk Zorg,” vertelt Marloes Gerritsen.

Als het aan ons ligt wordt het Nederlandse bedrijfsleven wereldtop op het gebied van MVO en duurzaamheid. Dat klinkt onmogelijk, maar het is vooral onvoorstelbaar leuk om dat samen met jullie te doen. Stap voor stap. En dit was zo’n week waarin die stappen opeens heel erg zichtbaar werden.