In de Community of Practice Circulaire Economie komt een groep bedrijven regelmatig bijeen om met en van elkaar te leren over de kansen van circulaire bedrijfsmodellen. De groep is bewust heel heterogeen samengesteld, met bekende namen als Interface en Rabobank maar ook ‘MKB-parels’ als BMA Ergonomics en Mol Coatings. De kracht zit hem juist in die diversiteit van bedrijfsomvang, plaats in de waardeketen, marktbenadering en cultuur. Omdat het duidelijk is dat juist in nieuwe – niet voor de hand liggende – crosssectorale samenwerking de kansen van morgen verscholen liggen. Als je immers alleen spreekt wie je kent, dan doe je veelal wat je deed.

De programmering van de CoP CE is zo dat de bijeenkomsten een opbouw hebben van kennis en inspiratie aanreiken, met elkaar doorontwikkelen en dit vertalen naar individuele en/of gezamenlijke handelingsperspectieven. Hierbij zijn het opstarten en realiseren van pilot projecten leidend. Aangezien deelnemers om de beurt gastheer zijn, waren wij afgelopen week bij BAM in Bunnik. Hier gebeurde aan het eind van de dag iets bijzonders, wat de aanleiding is voor deze korte blog.

Bij de afsluiting maakte ik een rondgang om van alle aanwezigen te horen hoe zij de dag ervaren hadden, wat zij het meest waardevol vonden en wellicht volgende keer nog beter zouden willen zien. Hierbij kwam duidelijk naar voren dat er weer waardevolle inzichten waren opgedaan en men echt het idee had verder te kunnen met het concretiseren in de eigen organisatie. Het hoofd zat weer vol met ideeën. Tot zover het gehoopte/verwachte resultaat.

Daarnaast zei bijna iedereen het vooral ook weer erg fijn gevonden te hebben om met gelijkgestemden te sparren. Om te brainstormen over nieuwe kansen, in plaats van over huidige risico’s. Om te discussiëren over manieren om waarde te creëren voor People, Planet en Profit, in plaats van alleen het laatste. Om met andere woorden te verbinden op gevoelsniveau. Het hart zat weer vol met passie en energie.

Totaal onbedoeld is dat misschien wel een van de grootste krachten van een dergelijke community; kennis én energie opdoen om verder te kunnen gaan.