Ooit de foto gezien van een van de eerste personeelsuitjes van Google Inc? Het is ongelofelijk dat het kleine groepje mensen dat op de amateuristisch geschoten foto staat, is uitgegroeid tot de invloedrijke multinational zoals we die nu kennen. All big things have small beginnings, dat blijkt maar weer.
De gedachte dat grote veranderingen vanuit iets kleins komen, zit ook achter de MVO-TIPS site van MVO Nederland. Hoe ambitieus de doelen op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) van een bedrijf ook zijn – ieder bedrijf dat wil verduurzamen begint érgens. Dit begin bestaat vaak uit kleine stappen, want een klein begin kan een belangrijke opmaat zijn voor een grote verandering.

 1. Een klein begin is een makkelijke start
  De drempel voor het maken van kleine stappen is kleiner dan een complete verandering. Dit geldt ook voor MVO. Meteen beginnen met het maken van een MVO-beleid is een grote en stap die om een investering vraagt, terwijl beginnen met kleine acties gemakkelijker is.
 2. Kleine veranderingen stuiten op weinig weerstand
  Grote veranderingen kunnen op weerstand stuiten omdat ze om aanpassingen vragen die nog niet bekend zijn, en waarvan het voordeel misschien nog niet zichtbaar is. Het doorvoeren van kleine veranderingen is gemakkelijker, vraagt minder aanpassing. Bovendien kunnen successen van en tastbare veranderingen motiverend werken.
 3. Kleine dingen bouwen het momentum
  Veel kleine veranderingen samen kunnen zorgen voor draagvlak en enthousiasme om een grote verandering in te gaan. Vaak geldt dat er al meer gebeurt op MVO-gebied, dan waar de organisatie zich van bewust is. Veel kleine dingen gaan dus al vanzelf.
 4. Klein verandert in groot
  Gebruik het overzicht van hetgeen er al gebeurt in de organisatie op MVO-gebied als basis om prioriteiten te stellen of MVO-beleid op te stellen. Op deze manier kunnen MVO-ambities groeien! Leg de verbanden tussen de losse MVO-activiteiten en til deze op een hoger plan door een MVO-beleid te maken met prioriteiten en doelen. MVO STEPS helpt hierbij!

Bent u ook klein begonnen? Dan weet u als geen ander hoe je de eerste stappen kunt zetten. Hoe verduurzaam je je personeelsbeleid? Je logistiek? Je facilitaire zaken (huisvesting, ICT, bedrijfsvoering)? U weet wat wel en niet werkt. Uw tips zijn goud waard. Deel uw praktische tips waar anderen direct mee aan de slag kunnen op www.mvonederland.nl/tips.