Op donderdag 17 oktober kwamen bijna 200 ondernemers en HR-managers, en ik, bij elkaar om te spreken over duurzame inzetbaarheid en elkaar te inspireren. De praktische werkconferentie werd georganiseerd vanuit het project duurzame inzetbaarheid van het ministerie van SZW  in samenwerking met VNO-NCW Zuid-Holland, MKB Nederland en AWVN. De boodschap luidde: door te investeren in duurzame inzetbaarheid van werknemers kunnen werkgevers het voortbestaan van hun bedrijf veiligstellen en flexibeler inspelen op veranderingen. Dat betekent een goede balans tussen gezondheid, competentie en motivatie van de werknemers.

Inspiratie uit de praktijk
Er kwamen ontzettend veel inspirerende praktijkvoorbeelden voorbij. Een daarvan is Veolia. Ria Stienen, HR director, vertelt dat de spits- en daluren er voor zorgen dat veel buschauffeurs op het midden van de dag nauwelijks werk hebben. In samenwerking met PostNL hebben ze geprobeerd een oplossing te zoeken: “Tijdens de daluren zouden de buschauffeurs post kunnen bezorgen om extra te verdienen. Daarnaast is lichamelijk beweging gezond”. In de praktijk bleek dit echter lastig. “Het probleem zit in de roosters, 2 contracten en het omwisselen van kleding”. Dit samenwerkingsverband is nog niet helemaal succesvol, maar laat wel zien bedrijven gezamenlijk en op een op creatieve manier proberen het beste uit hun werknemers te halen.

Minister Asscher aan het woord

Het ander voorbeeld dat ik hier noem is het verhaal van twee organisaties die ook de krachten hebben gebundeld. Mike Lie-a-Lien, gezondheidsmanager bij IHC en Kees Pater, directeur van Koekjesbakkerij Veldt, hebben samengewerkt aan de gezondheid van werknemers door gezonde koekjes te ontwikkelen. “Een aantal medewerkers en ook mijn vrouw hebben er de marathon op gelopen” vertelt Lie-a-Lien trots. Er zitten echter geen E-nummers in, waardoor ze nu slechts een week houdbaar zijn. Het product is nog in ontwikkeling, maar geloof me: het was een heerlijk koekje!

Als klap op de vuurpijl
Ondanks alle drukte in Den Haag mocht Lodewijk Asscher niet ontbreken. Hij drukt ons op het hart: “Werkgevers en werknemers hebben samen de taak zichzelf en het bedrijf te ontwikkelen. Koplopers op de arbeidsmarkt moeten hun best practices verspreiden en anderen inspireren. De overheid is er om daarbij te helpen”. En MVO Nederland natuurlijk ook. Ter afsluiting wordt de werknemerscampagne duurzame inzetbaarheid gelanceerd en volgt er een netwerkborrel met een complete maaltijd aan hapjes (en jawel: rauwkost met een magere dip).

Dit alles zette mij aan het denken: hoe bevordert MVO Nederland duurzame inzetbaarheid van haar werknemers eigenlijk?