De afgelopen week was de week van de fair trade. Bij fair trade krijgen de producenten van koffie, thee, fruit en steeds meer andere producten een eerlijke en meer stabiele prijs. Max Havelaar is in ons land het bekendste fair trade label. Door het fair trade systeem wordt het voor mensen in ontwikkelingslanden lonender om te produceren. Door een beter en stabieler inkomen krijgen ze meer perspectief op een toekomst in eigen land. De belangstelling voor fair trade producten neemt in Nederland in hoog tempo toe. Ieder jaar groeit de omzet met al gauw meer dan 20%. Toch zijn de marktaandelen vaak nog erg klein. Daarom is het goed dat supermarkten en andere organisaties steeds meer fair trade producten verkopen en promoten. Naast fair trade zijn er ook andere keurmerken die bijdragen aan betere inkomens en meer duurzaamheid in ontwikkelingslanden. Met elkaar zorgen al deze acties voor een meer duurzame en rechtvaardige wereld. En dat is hard nodig.

Deze column verscheen eerder in de september-uitgave van Habereen maandelijkse krant voor Turkse Nederlanders.

Ga naar het originele bericht