Eigenlijk wilde ik dit blog gisteren online zetten, met foto’s van de kick-off sessie Ambitie 2020 – WERK. Maar het loopt anders. Ik zeg tegen mijn collega: “Ik maak het verslag thuis af en neem de foto’s morgen wel mee naar school.” School?

Quotes van de dag

En zo moet werk zijn

Ik zei school. Blijkbaar voelt mijn werk vandaag net als school. Dat is een compliment voor mijn werkgever, want voor mij was school een vrijplaats, een plek waar ik mezelf kon zijn. Ik was voorzitter van de feestcommissie, schreef voor de schoolkrant, we verfden de kantine in felle kleuren en organiseerden schaakmiddagen met bier en chips. En zo moet werk zijn. Een plek voor initiatief, autonomie, een omgeving waar je de beste versie van jezelf kunt zijn. En dat is precies de strekking van deze kick-off.

De toekomst van werk in Nederland

De dag wordt geopend door Glenn van der Burg: “Ik heb twee dingen van jullie nodig: Noem de ontwikkelingen in de wereld van werk. En stel een ambitie voor het Nederlandse bedrijfsleven op.” Alsof het niks is. Maar de 40 aanwezigen lopen leeg op het onderwerp, ze stiften vlotjes alle trends op papier. Er ontstaan meteen ingewikkelde discussies, want wordt de gap tussen hoger en lager opgeleide mensen nou groter of kleiner door robotisering? Het gaat over de toekomst van werk in Nederland. En dat is belangrijk.

Overzicht van de zaal

8 ontwikkelingen
De volgende ontwikkelingen in de wereld van werk zijn me bijgebleven

  1. Er is een gap tussen hoger en lager opgeleide mensen, maar er is een kans dat die weer kleiner wordt, aangezien iedereen meer toegang heeft tot technologie. Diploma’s worden minder belangrijk, en dat kan ook weer een oplossing zijn.
  2. Een andere opvatting is dat robotisering leidt tot minder werk voor ons allemaal.
  3. Eigen regie wordt steeds belangrijker gevonden door werkgever en -nemer, maar wat zijn de instrumenten en hoe ga je daarmee om?
  4. We gaan van vaste naar flexibele werkverbanden. Maar in de flexibele versie is meer zekerheid en vertrouwen gewenst.
  5. Het Nieuwe Werken is technisch goed geregeld, maar de werkcultuur kan nog veel flexibeler. We kunnen zelf bepalen waar en wanneer we werken, maar kunnen we ook stoppen met werken?
  6. Koplopers laten formele functieprofielen en competenties los. Ze zoeken mensen bij werk en zetten talent centraal.
  7. Werk en onderwijs sluiten nog niet goed aan op de werknemer.
  8. Klein is het nieuwe groot. Maar omdat de kleintjes zoveel slagkracht hebben stuiven ze de groten straks voorbij. Zij kunnen veel beter inspelen op de ontwikkelingen in de wereld van werk.

1 ambitie

Vervolgens formuleren de groepen voorzichtig ambities. Glenn: “Het is nu nog te vroeg om daar uitspraak over te doen. Maar ik zie al een beetje een rode draad.” Luid applaus kreeg de ambitie dat werk een plek moet zijn waar iedereen de beste versie van zichzelf kan zijn. Een beetje zoals op de middelbare school dus.

Bekijk het Storify-verslag en een beeldimpressie op Flickr.

Ook een ambitie?

Iedereen kan een ambitie achterlaten op www.ambitie2020.nl.

Deze bijeenkomst zal leiden tot de coalitie WERK, ManpowerGroup is leading partner. Heeft u veel zin, tijd en geld over om hier een structurele bijdrage aan te leveren? Neem dan contact op met MVO Nederland.

Lees meer over werk

Op www.mvonederland.nl in de dossiers:

HNW, arbeidsmarkt en HR