“Goh, ik ben normaal niet zo van de quiche, maar deze smaakt me goed”, zegt de man naast mij aan tafel. Hij vertelt dat hij vandaag naar de Ondernemersmanifestatie is gekomen omdat hij het een mooie gelegenheid vond om andere ondernemers in de regio Midden Delfland te ontmoeten. Hij heeft zelf een hoveniersbedrijf, met vier medewerkers in dienst. “Toch een bepaald soort DNA, wij ondernemers! Goed om elkaar zo nu en dan te treffen en ervaringen uit te wisselen.”

bron foto: https://www.flickr.com/photos/usoceangov/8290528771/in/photolist-dCB8ne-hLW6d8-3LP9cm-v5X3B-3cBGjP-9FmwC3-7BwVtS-9dRUMa-6vYCQs-9DHQPZ-9cQyXV-6weBij-3cCoMF-8J1N7s-4uVafa-6J9NqL-9dT8mB-xJXcz-a6XjJ7-dt48mM-a1znKe-dYbHZ-aeYe5A-6J9P7A-82DJqP-4W1Sjy-6vSbCP-6vSgTX-3cFDSh-6tYPsk-9ipY5r-bsvhRu-dKKiPo-91TLfK-3cGsj5-51Fkga-9Q1Y4X-3cFDSS-5TBoxY-dzpsfb-a1zdn4-9irVQv-3cBGjV-3goQ-9muk1c-5L5pRK-3cGsiy-n7YFBx-dKDR1v-erwuof

Het thema van de dag is duurzaam winst behalen, maar met MVO zegt hij niet veel te hebben. “Ik heb maar een klein bedrijf. MVO is niet echt voor mij weggelegd”. Het lijkt hem bijvoorbeeld heel lastig om mensen met een arbeidsbeperking opdrachten bij particulieren te laten doen. Er bestaat toch een risico dat de kwaliteit minder is dan zijn klantenkring van hem gewend is, vindt hij. Of dat de begeleiding van deze medewerkers hem teveel tijd gaat kosten.

Maar dan vraag ik verder, over zijn bedrijf en waar hij het meest trots op is. Hij vertelt me dat hij onlangs een klus heeft gedaan voor een school in het speciaal onderwijs, ergens uit de buurt. De school had geen budget om hun tuin en speelplaats onder handen te nemen, terwijl dat zoveel kan doen voor de ontwikkeling van deze kinderen. Hij besloot het op vrijwillige basis te doen. De school kocht zelf de spullen in en hij leverde de arbeid. Twee van zijn medewerkers kregen uren om op de desbetreffende zaterdag mee te helpen.

Hij vertelt me hoe verbaasd hij was hoeveel het hem uiteindelijk heeft opgeleverd, die dag gratis arbeid leveren. “In eerste instantie deed ik het omdat mijn vrouw iemand op die school kende. Maar het bleek veel meer dan liefdadigheid alleen. Mijn medewerkers vonden het prachtig om te doen. Er kwam zoveel waardering van de school, ouders en omwonenden. Ze voelden dat ze echt iets konden bijdragen.” Daarnaast kwam er nog leuke publiciteit bij kijken. De plaatselijke pers heeft er uitgebreid over bericht. “Ik zou het zo weer doen, zo’n positief impuls heeft het ons kleine bedrijfje gegeven.”

Een heel herkenbaar verhaal. Ondernemers die dénken niets met MVO te hebben, maar vervolgens veel meer ‘maatschappelijk verantwoord’ te doen dan ze beseffen. De betrokkenheid in de regio van de hovenier is een mooi voorbeeld hoe natuurlijk het voor een ondernemer kan voelen om een bijdrage te leveren. Zijn initiatief had een positief effect op de maatschappij (een school voor speciaal onderwijs), zijn medewerkers (die zich enorm gewaardeerd en betrokken voelden) en zijn business (aandacht van lokale pers en nieuwe klussen).

Enerzijds vind ik het prachtig om te zien hoe vanzelfsprekend veel ondernemers al met MVO aan de slag zijn. Het zegt veel over hun besef dat het eigenlijk heel normaal is om mens en milieu met respect behandelen. Het is verankerd in henzelf als persoon en daarmee ook met hun bedrijf.

Maar het biedt anderzijds ook ontzettend veel potentie om méér te doen. Inzien hoe relatief dichtbij je als ondernemer MVO kan toepassen is een belangrijke stap om je impact te vergroten. Want als je onbewust al op de goede weg zit, wat kan je dan allemaal nog meer wanneer je de ambities verder opschroeft?!

Ontdekken hoe ver jij al (bewust of onbewust) op weg bent met MVO? Doorloop MVO Maps (alleen voor partners van MVO Nederland) of doe de business balance quick scan of de ISO 26000 quick scan.

Foto: NOAA National Ocean Service, CC by 2.0