Een broodje kroket voor de Veganistenbond. Een leuke klus voor een innovatieve bakker uit ons netwerk. “Maar nog niet zo eenvoudig”,  vertelde hij begin dit jaar. “Die kroket bestel ik gewoon bij de vegetarische slager. Maar dat broodje…”.

Achterliggende oorzaak werd kort daarna wereldkundig gemaakt door het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde. In de aflevering ‘Haar in brood’ werd aandacht besteed aan  het meelverbetermiddel L-cysteïne (E920) dat bijvoorbeeld gemaakt wordt van mensenhaar,  varkenshaar of eendenveren. De bakkerijgrondstoffenindustrie reageerde snel: er zit geen mensenhaar in Nederlands brood , de sector maakt enkel gebruik van plantaardige L-cysteïne.

Bakkerij de Bisschopsmolen uit Maastricht bakt brood op basis van bierbostel; een restproduct van lokale bierbrouwer Gulpener, dat gerst bevat. Er zijn meer bakkers die hiermee bakken. De vezelrijke grondstof kan bloedsuikerspiegel verlagend werken en houdt het brood langer mals. In combinatie met desem heb je bovendien geen L-cysteïne meer nodig.

Zie je kansen om de verwerking van bierbostel in brood en andere voedselproducten (internationaal) op te schalen? Dan ben je van harte welkom op de themabijeenkomst ‘Maak winst met reststromen’ die MVO Nederland samen met Food Valley NL en Innofood organiseert op 7 april in Wageningen. Tijdens deze bijeenkomst zijn er ook ronde tafels over andere kansrijke reststromen en krijgt u inzicht waar de kansen liggen voor uw eigen ‘circulaire businesscase’.

In 2015 ondersteunt MVO Nederland de Food & Agribusiness om nieuwe duurzame verdienmodellen te ontwikkelen en bestaande kansrijke innovaties op te schalen. Onze ambitie? De Nederlandse Food & Agribusiness wereldvoorbeeld van een ‘circulaire’ en ‘inclusieve’ economie. Hoe kunnen we u ondersteunen om ‘van ambitie naar impact’ te komen?