twee mensen in overlegDe tijd om stakeholders alleen te zien als feedbackinstrument is voorbij. Betrek stakeholders actief bij het bedenken van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Urgentiegevoel

In Nederland hebben wij een gemiddelde ecologische voetafdruk van 6,2 hectare per persoon, dit hoort eigenlijk 1,8 hectare te zijn. Doorgaan op deze voet betekent dat er al in 2030 een nieuwe aardbol nodig is om ons in al onze gemakken te voorzien. Hierdoor voel ik een sterk urgentiegevoel om drastisch te veranderen. U ook?

Geen tweede aardbol

In mijn ogen voldoet het huidige stakeholdermanagement niet meer. Stakeholders worden slechts gezien als feedbackinstrument. Terwijl goed contact met stakeholders u kan helpen bij maatschappelijke uitdagingen en hoe deze op te lossen. Als studente Organisatiewetenschappen aan de VU en stagiaire op de afdeling Kennis & Ontwikkeling van MVO Nederland vind ik dat het tijd is om over te stappen naar stakeholdermanagement 2.0.

Het nieuwe stakeholdermanagement

Stakeholdermanagement 2.0 betekent een omslag van het bedrijf als uitgangspunt naar de maatschappij als uitgangspunt. Aan de hand daarvan wordt dan de bedrijfsvoering vastgesteld. Stakeholders zijn niet alleen de belanghebbenden van uw organisatie maar juist ook mensen die maatschappelijke oplossingen kunnen bedenken.

Helpt u mee?

Nu nog de vertaalslag van stakeholdermanagement zoals we het nu kennen naar stakeholdermanagement 2.0. MVO Nederland is daarom een onderzoek gestart naar de visie van stakeholderexperts op stakeholdermanagement 2.0. Initiatiefnemer Jos Reinhoudt en ikzelf hebben de ambitie om samen met Nederlandse stakeholderexperts stakeholdermanagement naar het volgende niveau te tillen. Een aantal stakeholder-experts zijn door ons onderzoeksteam uitgenodigd voor een diepte-interview, maar we zijn altijd geïnteresseerd naar inzichten van andere stakeholder-experts. Voelt u zich geroepen uw mening over de zin en onzin van stakeholdermanagement 2.0 met ons te delen? Dan kunt u ons bereiken via 06 – 58 88 78 59 / s.romelingh@mvonederland.nl (Silvie) en 06 – 20 40 80 49 / j.reinhoudt@mvonederland.nl (Jos).