Aangespoelde teenslippers verzamelen“Oceanen zijn de zevende economie ter wereld”, luidt de conclusie van het WNF rapport Reviving the Ocean Economy. De waarde van ‘de zeven zeeën’ bij elkaar wordt geschat op zo’n 22 miljoen miljard euro. Met een jaarlijkse opbrengst van zo’n 2,3 miljoen miljard euro nemen ze daarmee een economische grootmacht in tussen het Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

Maar, waarschuwt het rapport, de rijkdom van de zee gaat snel achteruit. Twee derde van de economische waarde van de oceanen hangt namelijk samen met een gezonde natuur onder water, waar bijvoorbeeld visserij en toerisme van afhankelijk zijn. Maar onder andere door overbevissing, verwoesting van zeebodems en kustgebieden, vervuiling en klimaatverandering neemt die gezondheid drastisch af.

Gelukkig zijn er veel duurzame en creatieve ondernemers die op een ándere manier geld verdienen aan de zee. Niet door te vissen of te jagen op de levende rijkdommen, maar juist door afgedankt vuil een nieuwe bestemming te geven. Zij slaan twee vliegen in één klap: ze zorgen ervoor dat de zeeën een stukje schoner worden én ontwikkelen producten gemaakt van bestaande materialen in plaats van nieuw gewonnen grondstoffen, die vaak milieubelastender zijn.

Tapijtfabrikant Interface maakt bijvoorbeeld tapijttegels van afgedankte visnetten, verzameld in India en op de Filipijnen. De nylon netten hebben een levensduur van meer dan 600 jaar en laten vissen en koraal verstikken. In plaats van naar vis, wordt er nu naar de afgedankte netten gevist. Een dankbaar materiaal voor verschillende producten. StarSock maakt er sokken van.

Lokale beeldhouwer maakt kunstwerk uit slippersEen ander mooi voorbeeld is Ocean Sole. Dat maakt Afrikaanse beelden van aangespoelde teenslippers in plaats van hout. Ze verzamelen zo’n 400.000 slippers per jaar, maken die schoon en lijmen ze tot grote blokken, waaruit een team van ambachtslieden de mooiste beelden houwt.

Net als bij het hergebruik van visnetten heeft dit project niet alleen een positief effect op het milieu, maar ook op sociaal vlak: het geeft een enorme boost aan de lokale economie en werkgelegenheid.

Ook Ecover gebruikt afval uit zee. Vanaf volgend jaar mengen ze opgevist plastic met gerecycled kunststof en bioplastic, om daarvan hun flessen afwasmiddel te maken. Voor een schoon huis en een schonere zee.

Om dit soort projecten te helpen, op te schalen en te voorzien van plasticafval uit zee, is het bedrijf Plastic Whale opgericht. Zij zijn de eerste professionele plastic fishing company ter wereld. En ook zij ontwikkelden een uniek product: een designsloep van meer dan 10.000 gerecyclede plastic flessen uit de Amsterdamse grachten.

Deze initiatieven getuigen van de innovatiekracht van social enterprises. Het plasticafval in zee terugnemen in de kringloop met winst voor het milieu, de lokale bevolking en de verduurzaming van het productaanbod. En dat op een positieve manier: “Wij maken mensen op een vrolijke manier bewust van zeevervuiling en de plastic soep. Dankzij onze kleurrijke kunst kunnen we dit verhaal aan een veel breder publiek kwijt”, aldus Nicholas Ninaber van Eyben van Ocean Sole.

8 juni, Wereld Oceanen Dag. Een mooi moment om deze zevende wereldeconomie verder te integreren binnen de circulaire economie! Wat zou jij het liefst uit de zee willen vissen om er nieuw leven in te blazen?