Share

In mijn vorige blog De zin en onzin van stakeholdermanagement 2.0 vertel ik waarom onderzoek naar de ‘next step’ binnen stakeholdermanagement nodig is. Stakeholdermanagement in Nederland is in ontwikkeling. Het ene bedrijf gaat er net mee van start en de ander doet het al jaren. Deze week houd ik de laatste interviews met stakeholderexperts bij koplopers. Ik ben benieuwd hoe we stakeholdermanagement kunnen verbeteren en wat hun visie is op stakeholdermanagement 2.0.

Stakeholders zijn belanghebbenden van een bedrijf zoals medewerkers, aandeelhouders, leveranciers, overheden, NGO’s en et cetera. Stakeholdermanagement biedt zowel inzicht in de belangen van stakeholders als hoe stakeholders verwachten dat het bedrijf met die belangen omgaat. Daarnaast is het een kans om de stakeholders inzicht te geven en te betrekken bij (MVO) bedrijfsdilemma’s. Stakeholdermanagement is een onderdeel van MVO, maar naar mijn mening ook onderdeel van tactische bedrijfsvoering.

Slimme manieren

De ontwikkeling van stakeholdermanagement is voor bedrijven en stakeholders van belang. De stakeholderexperts bepalen op verschillende, slimme manieren hoe zij stakeholdermanagement inrichten. Van themaspecifieke stakeholderdialogen tot elke vorm van contact met stakeholders. Helaas wordt deze kennis weinig gedeeld met collega’s van andere bedrijven. Zij spreken elkaar hier amper over en weten dus niet wat de ander doet. Ik denk dat hier grote kansen liggen.

Kennisdeling

Kennisdelen is dé manier om verder te ontwikkelen. Het doel van MVO Nederland is inzichten van experts te combineren. Zo krijgt u de mogelijkheid om tot nieuwe ideeën te komen en uw aanpak te verbeteren. MVO Nederland wil stakeholderexperts daarom met elkaar in gesprek brengen. U kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen in de stakeholderkeuken van andere grote, Nederlandse bedrijven.

Denktank

Op donderdag 8 oktober organiseert MVO Nederland de stakeholdermanagement denktank op ons kantoor in Utrecht. De thema’s worden bepaald aan de hand van de resultaten van het lopende onderzoek. Hierover meer in de volgende blog. Daarnaast kunnen experts thema’s voordragen. Kom netwerken, tips en trucs uitwisselen en vooral uw kennis vergroten op 8 oktober. Afsluitend organiseren wij een lekkere borrel.

Deelnemen?

Bent u een stakeholderexpert en wilt u in dialoog gaan met mede-experts? Neem dan contact op met Silvie Römelingh (06 – 58 88 78 59 / s.romelingh@mvonederland.nl) of met Jos Reinhoudt (06 – 20 40 80 49 / j.reinhoudt@mvonederland.nl). Graag zien wij u 8 oktober op ons event!