Wat is dat toch, die aangroeiende berg van de dag van het een of de week van het ander? En dan bedoel ik niet eens de acties voor goede doelen. De aankomende twee maanden hebben we de Dag van de Innovatie, de dag van de duurzaamheid, de week van de ondernemer, de internationale dag van mensen met een beperking, de week van de toegankelijkheid en de Week van de werkstress. En dan ben ik vast niet compleet.

Allemaal lovenswaardige initiatieven, maar het lijkt een behoorlijke overkill. Toch zie je dat zulke dagen leiden tot een veelvoud van inzet, activiteiten en bijeenkomsten. Burgers, overheid en bedrijven verbinden zich aan het onderwerp en er is aandacht van de media. Het onderwerp is (even) bij een grote groep ‘top of mind’.

Wat levert het op?

Tijdens de Week van de Ondernemer bijvoorbeeld zie ik dat veel deelnemers ervaringen uitwisselen en met elkaar in gesprek gaan (over nieuwe ontwikkelingen). Heel even draait het maar om één ding: aandacht. Misschien niet wereldschokkend, maar voor de deelnemers wel waardevol. Mijn conclusie: de dag van …. verbindt en inspireert. Mogelijk met een begin van anders denken en anders doen.

Dag van de Duurzaamheid

De spotlights staan 9 oktober op de Dag van de Duurzaamheid. Eén van de zeven trends uit het MVO trendrapport is: “duurzaam = dat je lang meegaat”. Dat gaat dus over mensen; over ons allemaal. De People kant van MVO. Duurzame inzetbaarheid gaat over vitaliteit, veiligheid, betrokkenheid, talentontwikkeling en mobiliteit. Dit vind ik heel mooi, maar dat gaat niet vanzelf. Langer doorwerken, snelle veranderingen van beroepen en het verdwijnen van functies door robotisering zijn allemaal van invloed hierop. Bedrijven die talent als driver voor groei en succes zien, lopen op deze trend vooruit. Zij investeren continu in mensen met als resultaat betere (bedrijfs)prestaties… En dit zorgt ook weer voor werkgeluk (hier 10 tips). Laten we daarom elke dag tot de dag van ons allemaal uitroepen!