IR_ne16_MVO_Nederland

Het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland vindt plaats op een koude, mistige dag eind januari. Ironisch voor een event waar transparantie ook een onderwerp is. Gelukkig is het in de Rijtuigenloods in Amersfoort warm en gezellig. Na de plenaire sessie onder leiding van Rens de Jong starten de parallelsessies. Ik beweeg mij naar de sessie over Integrated Reporting (IR).

Gastblog van Liza Rubinstein Malamud, studente sociale wetenschappen aan de UvA, over de parallelsessie Integrated Reporting tijdens het MVO Nederland Nieuwjaarsevent 2016.

Aanleiding voor deze sessie is dat grote Nederlandse bedrijven vanaf 2017 moeten rapporteren over hun impact op sociaal vlak en het milieu in hun jaarverslag. Ook zijn deze bedrijven verplicht te vermelden wat voor een beleid ze voeren en hoe ze risico’s managen. Deze ontwikkeling valt samen met de opkomst van Integrated Reporting. Impact op alle soorten kapitaal (dus ook sociaal en natuurlijk kapitaal) wordt hierbij in één model samengevat. Tijd om uit te zoeken wat de trends zijn en hoe het MKB denkt over IR.

Integrated Thinking

Erica Kostense-Smit (Deloitte) start de sessie met een presentatie over Deloitte’s visie op Integrated Reporting. De clue van haar verhaal: Integrated Report is een kans om Integrated Thinking te stimuleren. Stel jezelf de vraag: “Creëert mijn bedrijfsmodel waarde op de lange termijn?” en breng zes soorten kapitaal in kaart (natural, intellectual, financial, manufactured, social and relationship, human) om erachter te komen wat jouw organisatie op de lange termijn nodig heeft. Op deze manier draagt Integrated Reporting bij aan besluitvorming.

Nu is IR niet iets wat je van de ene op de andere dag doet. Het is een uitdaging, het is een reis. Deze reis is volgens Anneke Sipkens (Deloitte) waardevol: “Zo begonnen afdelingen voor het eerst met elkaar te praten door IR. Over de waarde die elke afdeling creëert. En hoe dat zich verhoudt tegenover de strategie van de organisatie. IR daagt de deelnemers uit om hun strategie te heroverwegen, een langetermijnstrategie te formuleren en met een langere horizon te plannen.”

Aegon & ECOstyle

Wat motiveert bedrijven eigenlijk om met Integrated Reporting aan de slag te gaan? Neil Smith van Aegon deelt zijn ervaring en Jeanine de Vries-Zwart vertegenwoordigt het MKB namens ECOstyle. Beiden komen tot de conclusie dat hun organisaties al aan Integrated Thinking deden voor ze hierover rapporteerden.

jeanine_IR_ne16_MVO_Nederland

Jeanine de Vries-Zwart vertelt over IR en ECOstyle

Neil Smith: “Aegon is sinds de financiële crisis op meer dan alleen winst gericht. Voor we aan IR begonnen, hadden we al vier niet-financiële KPI’s op het gebied van personeel en klanten. IR is een radicaal nieuwe manier om ons verhaal te vertellen.” Neil laat de voorpagina’s van de jaarverslagen uit 2010 en 2011 zien. Waar 2010 er zakelijk uitziet en met “sharpening our focus” kopt, rent er een meisje over het strand op de voorpagina van 2011 onder de titel “transformation”.

Jeanine sluit zich bij Neil aan. ECOstyle werkt, volgens de filosofie van Jeanines opa, al sinds 1967 volgens het principe van duurzaamheid. Jeanine ziet IR als een manier om professioneel en vernieuwend te rapporteren, en om nog transparanter te zijn.

Barrière

Een mooie manier van rapporteren dus, alleen de barrière is hoog. Integrated Reporting kost veel tijd en jaarverslagen bevatten concurrentiegevoelige informatie. Daarnaast is deze vorm van rapporteren niet verplicht voor het MKB. Zo informeert ECOstyle haar stakeholders liever persoonlijk. Anneke Sipkens van Deloitte is benieuwd: “Wat zou het MKB nodig hebben om met IR aan de slag te gaan?” Een vertaling van het huidige IR-framework naar het MKB zou veel helpen bevestigt de zaal; simplistisch en meer toegespitst.

EU Directive

De volgende spreker is Martin Lok van Economische Zaken. “Wie kent de EU directive non-financial reporting al?”, vraagt Martin Lok. “Bijna niemand? Dat is jammer. De nieuwe wetgeving is een directe vertaling van de EU richtlijn. In het kort stelt de nieuwe wetgeving bedrijven met meer dan vijfhonderd personeelsleden en veertig miljoen omzet verplicht om te rapporteren over hun impact op milieu, mensenrechten, omkoping, sociale- en personeelsaangelegenheden, corruptie en diversiteit in de raad van bestuur. Ook moeten deze bedrijven aangeven welke internationaal erkende richtlijnen zij gebruiken om risico’s te managen. In Nederland komt dat neer op 115 bedrijven. Maar het Ministerie zou graag meer bedrijven stimuleren om dit te doen.”

De sessie eindigt met een discussie. De MKB-ers gaven al aan interesse te hebben in een vertaling van het IR-framework. De vraag is alleen wie dat gaat doen? Vrij snel komt het voorstel vanuit NBA om samen met MVO Nederland MKB-ers te gaan begeleiden. Definitieve knopen hakken de aanwezigen nog niet door, maar de intentie is gezet.

Hoewel de borrel al begonnen is, deelt deelnemer Anne Jan Zwart nog een laatste woord: “Ik ben vandaag gekomen om mijn dochter Jeanine te zien spreken. Ik verwachtte er weinig van, want rapportage klinkt niet sexy. Maar vanmiddag was een succes! Rapporteren is iets wat je moet verkopen, wat je moet brengen als iets leuks. Het is een kans!”

Meer weten over (de EU richtlijn) Integrated Reporting? Lees dan het onlangs verschenen IR-rapport van Deloitte en MVO Nederland, de EU Directive on Non-Financial Reporting en Deloitte’s approach to Integrated Reporting. Benieuwd naar de foto’s, video en (twitter)terugblik van het Nieuwjaarsevent 2016? Deze vind je op mvonederland.nl.