girl-872149_640 (1)Vandaag is het 29 februari, een schrikkeldag! Die datum komt één keer per vier jaar voor en een ‘gratis dag’ heeft bij veel mensen een bijzondere lading. Burgemeester Luc de Boeck van het Vlaamse Bornem roept iedereen op er een ‘warme dag’ van te maken. “Laten we de fameuze uitvlucht van ‘we hebben het te druk om elkaar te helpen’ even opzij zetten en even iets doen dat buiten het normale werk valt.”

De Nederlandse Componist Merlijn Twaalfhoven had dezelfde gedachte: “Wanneer neem je nou de tijd om na te gaan wat je echt wilt, wat je droom is? Laat in ieder geval deze dag niet verloren gaan.”

Kennelijk is vandaag extra veel behoefte aan om de alledaagse gejaagdheid even opzij te zetten, en na te denken over wat écht belangrijk is.

Natuurlijk mag dat vaker dan één dag per vier jaar. Verschillende bedrijven sturen al op geluk. Cateraar Hutten uit Veghel heeft er al jaren ervaring mee. Bouwbedrijf ORGA bouw uit Nijmegen ontwerpt en construeert gelukkige gebouwen. En softwarebedrijf MultiplyHappiness bouwde een app waarmee je voortdurend het geluk van je medewerkers kunt monitoren.

Volgens het Nibud kost een schrikkeldag de gemiddelde Nederlander ongeveer 13 euro extra aan verwarming en eten. Maar wat maakt het uit? Van geld word je toch niet gelukkig. Het is dus onzin om alleen te streven naar winst en omzet als mensen daar niet blijer van worden. Daarom zetten we “streven naar geluksmaximalisatie” op onze To-do-lijst. Vandaag is een mooie dag om ermee te beginnen.