Gezonde smile


Stond ‘ie begin dit jaar ook op jouw lijstje met goede voornemens?
‘Minder eten’, ‘meer bewegen’, of misschien zelfs ‘gezonder leven’ in het algemeen? Veel mensen hebben goede voornemens op het gebied van gezondheid. Maar onze omgeving maakt het moeilijk om ons eraan te houden.

Stap een willekeurig gebouw binnen en je stuit direct op de lift. Logisch dat je niet op zoek gaat naar de trap. Loop een bedrijfskantine in en de kans is groot dat je als eerste langs de kroketten komt. Zie je dan maar eens in te houden en toch voor de verantwoorde salade verderop te kiezen. Ook in winkelcentra en stations schreeuwen (te) vette, zoete en zoute etenswaren om onze aandacht.


We weten best wel hoe het moet
: niet te veel zitten, gevarieerd eten, niet roken, niet te veel suiker, 30 minuten per dag bewegen, voldoende slapen. Maar een gezonde leefstijl in de praktijk brengen is een ander verhaal. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan, wil je weerstand kunnen bieden aan al die ongezonde verleidingen.

Dat het velen niet lukt om een gezonde balans te vinden, blijkt uit de forse toename van het aantal mensen met obesitas, diabetes en burn-out. Met alle negatieve gevolgen van dien voor die mensen zelf én de maatschappij, denk aan stijgende zorg- en verzuimkosten.

Kortom: veel mensen wíllen wel gezonder leven, maar zijn niet opgewassen tegen de ongezonde verleidingen om hen heen. De oplossing is wat mij betreft daarom eenvoudig: verminder die ongezonde verleidingen. Sterker nog: maak gezonde keuzes onweerstaanbaar. Dit zetten wij begin dit jaar dan ook op de to-do-lijst voor het Nederlandse bedrijfsleven. Kun jij ‘m al afvinken?


(Beeld: Erich Ferdinand)