Mondial_Movers_2_1000Heeft u ook meegedaan aan NLdoet? Mocht u het gemist hebben: NLdoet is een actie van het Oranjefonds waarbij iedereen uitgenodigd is om een dag vrijwilligerswerk te doen. Daar is veel gehoor aan gegeven: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zaterdag bijvoorbeeld meegewerkt aan het opknappen van een speeltuin in Alpen aan den Rijn. Naast het koningspaar deden nog tienduizenden andere mensen mee aan de vrijwilligersdag, vaak georganiseerd vanuit het bedrijf of de organisatie waar ze werken.

Prachtig natuurlijk! En volgend jaar is er weer zo’n dag (op 10 en 11 maart). Maar wat gebeurt er in de tussentijd? Het is natuurlijk niet nodig om te wachten tot die datum om nuttige dingen voor de samenleving te doen. Sterker nog: waarom is het niet het hele jaar door NLdoet?

Willem-Alexander en Maxima hebben natuurlijk ook andere dingen te doen dan aan een speeltuin te klussen. En waarschijnlijk geldt dat voor wel meer mensen. Bovendien: hoe handig is Willem-Alexander nou eigenlijk met een kruiwagen? En hoeveel ervaring zou Maxima hebben met een hogedrukspuit?

Een of twee dagen vrijwilligerswerk per jaar is dus wel heel gezellig, maar het zet niet meteen veel zoden aan de dijk bij het oplossen van maatschappelijke problemen. Nuttige dingen doen voor de samenleving kost minder tijd en energie wanneer je iets doet dat aansluit bij je core business. Bovendien is het veel effectiever.

Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld Delta Lloyd, dat een groot en ambitieus meerjarenprogramma heeft opgezet om gezinnen uit de schuldenproblematiek weg te halen. Voor een financiële dienstverlener is dat een passende uitdaging. Hetzelfde geldt voor KPN, dat met zijn telecom-kennis eenzaamheid bestrijdt. Een dagje vrijwilligerswerk is goed, maar liever nog zetten we “onze sterke kanten benutten voor sociale problemen” op de nationale to-do-lijst.