Tijdens mijn studie Global Business & Sustainability aan de RSM ben ik ze vaak tegenkomen, hoogleraren die enigszins bang waren om mij en mijn medestudenten ‘los te laten’ in het bedrijfsleven. Het corporate bedrijfsleven is immers behoorlijk grijs en traditioneel, en onze groene duurzaamheidsidealen zullen het daar zwaar te verduren krijgen. Afgelopen dinsdag mocht ik echter stiekem mee naar het afscheidssymposium van Willem Lageweg en waande ik mij wederom in de collegezaal. Ditmaal zaten er echter geen idealistische studenten maar idealistische zakenlui om mij heen.

Laura de Ruijter

Laura de Ruijter

De toon van de sprekers en aanwezigen was enthousiast en liet duidelijk blijken dat er een enorm scala aan mogelijkheden, kansen en verplichtingen zijn voor organisaties om bij te dragen aan onze duurzame toekomst. Bedrijfskunde in haar puurste vorm staat immers gelijk aan duurzaamheid, want er is toch geen enkel bedrijf dat geïnteresseerd is in verspilling? En Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is dat eigenlijk niet een pleonasme aldus Herman Wijffels? Dankzij het succes van de echte innovators beginnen nu ook de zogenoemde grijze organisaties te schuiven. De basis van de oplossingen ligt in het teruggaan naar de kern. Daarbij is het essentieel dat we, zoals Thomas Rau mooi beschreef, ervoor zorgen dat mens en aarde wordt opgeschreven in plaats van afgeschreven. De rol van MVO Nederland is hierbij niet te ontkennen.

Ik ben blij dat de sfeer in mijn collegezaal geen utopie blijkt te zijn en dat er heel veel mensen vol overgave aan het werk zijn om de doelstellingen voor de toekomst te halen. En het blijkt nog leuk om te doen ook! Het duurzaamheidsnetwerk in Nederland is sterk en solide en ook ik wens hier onderdeel van te worden en bij te dragen aan positieve veranderingen in de maatschappij. Mede dankzij het symposium van afgelopen dinsdag stel ik de universiteit dan ook gerust; dit groentje zal niet grijs worden!