BurgermeesterDat burgemeester Ahmed Aboutaleb niet bang aangelegd is, wisten we al een tijdje. Maar nu, zo’n twee jaar na zijn spraakmakende speech tegen radicalisering, toont hij opnieuw lef. Terwijl populisten als Trump en Wilders met alle macht proberen vast te houden aan de ‘oude economie’, presenteert Aboutaleb samen met zijn Haagse collega Jozias van Aartsen de Roadmap Next Economy aan eurocommissaris voor energie Maros Sefovic. Een miljardenplan om de economie in de metropoolregio Rotterdam Den Haag te vergroenen.

Volgens Aboutaleb is de beweging naar een vergroening en digitalisering van de economie te groot om tegengehouden te kunnen worden. “Dit plan gaan we uitvoeren, welke kleur de regering straks ook krijgt.”

Durf van Aboutaleb en Van Aartsen exemplarisch
De vasthoudendheid van Aboutaleb en Van Aartsen aan hun ambitieuze plan is exemplarisch voor de trend ‘Burgemeesters tonen lef’, die we beschrijven in het MVO Trendrapport 2017. Steden durven grote stappen te zetten als het gaat om duurzaamheid. Hun ambities gaan verder dan die van Nederland of Europa. Niet “in 2030 verlagen we onze emissies met veertig procent ten opzichte van 1990”. Nee, gewoon honderd procent klimaatneutraal in 2030 (onder meer Utrecht, Wageningen en Haarlem).

RotterZwam profiteert van ruimte voor duurzame innovatie
Stadsbesturen durven duurzaam ondernemerschap in hun gemeente ruimbaan te geven. Innovatieve, duurzame ondernemers als ‘urban’ paddenstoelenkwekerij RotterZwam profiteren daar optimaal van. “Als je je strikt aan alle regels houdt, ben je niet innovatief genoeg. Wij overtreden dus per definitie de wet”, zegt oprichter Mark Slegers in het MVO Trendrapport. “Bij een project voor een ministerie stuitten we daarom op wat hordes. Maar de gemeente Rotterdam heeft ons nooit een strobreed in de weg gelegd. Zo lang we ze maar op de hoogte houden van wat we doen.”

Duurzame ambities? Stort je in het stadse
Heb je ook grote ambities op het gebied van verduurzaming? Meng je dan in het stedelijk gewoel. Met zoveel verschillende mensen op een kluitje is het slechts een kwestie van tijd voordat ondernemende geesten elkaar vinden. En met een beetje mazzel tref je een burgemeester die het lef heeft om jullie duurzame innovaties vrij spel te geven.

Lees het MVO Trendrapport 2017