stemmenAls je op een zo duurzaam mogelijke partij wilt stemmen, kies je GroenLinks, de enige partij die in de afgelopen jaren álle klimaatvoorstellen steunde, volgens Klimaatlabel Politiek. Of je stemt ChristenUnie, de partij die het hoogste scoorde in de kieswijzer van het MVO Platform. De Partij voor de Dieren doet het in beide onderzoeken trouwens heel goed. Kijkend naar de Kieswijzer Duurzame Economie is ook D66 redelijk goed bezig, maar volgens de MVO Kieswijzer klopt daar niets van.

Voor wie duurzaamheid belangrijk vindt, is er dus nog best wat te kiezen op 15 maart. De kieshulpen op internet doen een dappere poging alle tinten groen in kaart te brengen, maar onderling zijn ze het niet helemaal eens. Ik heb er zeven op een rijtje gezet, dan kun je kiezen.

  • De MVO Kieswijzer is van het MVO Platform, een gerespecteerde groep van 27 NGO’s, waaronder Amnesty International, Cordaid, Rank-a-brand en Milieudefensie. De kieswijzer vergelijkt de plannen van de belangrijkste politieke partijen op negen aspecten. De keuze van de thema´s is enigszins merkwaardig: klimaat ontbreekt, arbeidsomstandigheden staat er wel in. Beleidsplannen voor MVO-wetgeving en toezicht tellen mee voor de score, aandacht voor innovatie, circulaire economie of de Global Goals niet. ChristenUnie, Partij voor de Dieren en GroenLinks komen als duidelijke koplopers naar voren.
  • De Kieswijzer Duurzame Economie is gemaakt door De Groene Zaak en Duurzaambedrijfsleven.nl. Beide organisaties beschikken over een enorme hoeveelheid expertise op het gebied van MVO en duurzaamheid. Deze kieswijzer beoordeelt de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen op zeven thema’s, zoals CO2-prijs, belastingstelsel en circulaire economie. Ook de Global Goals worden meegenomen. Die gaan over issues als armoede, arbeidsomstandigheden en toegang tot schoon water, maar deze kieswijzer besteedt aan deze thema´s zelf geen expliciete aandacht. GroenLinks, D66 en ChristenUnie krijgen de meeste punten.
  • Klimaatlabel Politiek komt voort uit De Nederlandse Klimaatbeweging, een Facebook-groep met bijna 2500 leden. Het klimaatlabel geeft alle politieke partijen een beoordeling gebaseerd op het stemgedrag in de Tweede Kamer van de afgelopen jaren, met telkens de vraag of de stemming goed of slecht is voor het klimaat. Alleen GroenLinks, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie krijgen label A.
  • Weblog Sargasso spitte eind vorig jaar de alle concept-verkiezingsprogramma’s door en gaf rapportcijfers voor klimaatplannen. De site belooft dezelfde analyse nog eens te doen voor de definitieve programma’s, maar die staat nog niet online. Na een verwijzing naar Klimaatlabel Politiek (zie hierboven) volgen de voorlopige rapportcijfers: Partij voor de Dieren krijgt een 9, ChristenUnie een 8,5 en PvdA, GroenLinks en D66 een 8.
  • GroenKieskompas is een stemwijzer van zes milieuorganisaties, waaronder Greenpeace, de Vogelbescherming en IVN. Op basis van dertig stellingen bepaalt GroenKieskompas welke partij het beste bij je past. Als de algemene uitslag je niet bevalt, kun je thema’s als klimaat, verkeer of landbouw extra gewicht geven. Vreselijk ouderwets is de tegenstelling tussen ‘duurzame economie’ en ‘groei-economie’ die de uitkomst toont. Volgens deze methode zijn Partij voor de Dieren en GroenLinks de beste keus voor een duurzame economie, op de voet gevolgd door SP, D66, PvdA en ChristenUnie.
  • De FairKiezingswijzer is een overzicht van de Foundation Max van der Stoel (FMS), een denktank die zich ten doel stelt de belangen van ontwikkelingslanden politiek onder de aandacht te brengen. Deze organisatie is nauw gelieerd aan de PvdA, wat de geloofwaardigheid van de FairKiezingswijzer geen goed doet. De FMS beoordeelt elke partij op zeven onderwerpen, zoals klimaat, eerlijk werk en ‘fair politics’. Hoe het oordeel tot stand is gekomen blijft wat onduidelijk, maar PvdA en GroenLinks scoren het hoogst.
  • De Stemwijzer voor de toekomst is een initiatief van ene Martin Vis. Hij heeft op geheel eigen wijze een lijstje met belangrijke zaken gemaakt, en geeft de standpunten per partij aan. Enkele onderwerpen (belastingstelsel, energie) zijn niet onbekend in discussies over duurzaamheid, maar de nadruk die hij legt op ‘maatregelen tegen overbevolking’ zie je niet vaak. Daar valt ook de beperking van het aantal immigranten onder, en zo scoort volgens de stemwijzer van Vis de PVV op dit onderwerp beter dan welke partij dan ook. In alle andere kieswijzers scoort de PVV op alle onderdelen het slechtst. Verder is uit de analyse van Vis niet te herleiden op welke partij je moet stemmen voor een duurzame politiek.

Naast deze kieswijzers is er ook Kies Voor Klimaat (niet te verwarren met #KiesKlimaat). Kopstukken uit het bedrijfsleven roepen op posters op tot een stevig beleid voor beperking van CO2-uitstoot, duurzame energie en een circulaire economie. Volgens de campagne is klimaat “niet links of rechts”, maar een zaak voor iedereen. Dat is natuurlijk ook zo. Maar op wie moet je nou stemmen om dat voor elkaar te krijgen?