Coalitie van asfalt en geitenwollensokken lijkt best haalbaar kopte de NOS op 23 maart. Daarmee doelend op een mogelijke samenwerking tussen VVD en GroenLinks, met CDA en D66 daar ergens tussenin. Ik moest dat echt even op mij in laten werken… Is de NOS anno 2017 nog steeds van mening dat duurzaamheid een links geitenwollensokken onderwerp is? Dan is het tijd voor de redactie om wat (desktop) research te doen. Laat ik hen op weg helpen.

Als je terugkijkt dan is het thema duurzaamheid vanaf het begin inderdaad neergezet als een milieuvraagstuk. Limits to Growth (1972), Our Common future (1987) en Cannibals with Forks (1997) zijn drie voorbeelden van landmark reports die dit frame van duurzaamheid bepaald hebben. Ertegenover stonden uitspraken van onder meer Milton Friedman, die stelde dat ‘The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits’.

Dat frame is echter de afgelopen 10 jaar enorm bijgesteld. Allereerst omdat meerdere studies duidelijk aantoonden dat bedrijven die duurzaam ondernemen succesvoller zijn. Innovatiever, beter in staat talent te werven en binden, loyalere klanten en ook een aantoonbaar betere (aandeelshouders) waarde. Een recente synthese door Deutsche Bank van 2000 studies bevestigt dit nogmaals. Het gaat dus niet alleen over milieu- of arbeidsomstandigheden, het gaat ook om succesvol zakendoen.

Een tweede – en nog belangrijkere – beweging die het frame van duurzaamheid heeft bijgesteld, is die vanuit de hoek van Defensie en Veiligheid. Het is steeds duidelijker aan het worden dat vraagstukken rondom grondstoffen, water en landbouwgronden – mede aangewakkerd door een opwarmende aarde – in toenemende mate leiden tot internationale spanningen, migratie en conflicten. Een goede analyse hierover is gemaakt door Cleo Paskal, voormalig veiligheidsadviseur van het Witte Huis, in het boek Global Warring. En de realiteit is zichtbaar in de gevolgen van het veranderende klimaat voor de burgeroorlog in Syrië. Ook ‘onze’ generaal Middelkoop meldde afgelopen december (nota bene bij dezelfde NOS?!) dat klimaatverandering de wereldvrede bedreigt.

Clingendael_Planetary_security_initiative_1_1200x800

Kort geleden mocht ik een bijdrage leveren aan de opening van het Clingendael International Sustainability Centre. Clingendael, het Nederlandse instituut voor internationale betrekkingen met onder meer veiligheid als belangrijk thema, legt nu de verbinding tussen duurzaamheid en veiligheid met het Planetary Security Initiative. Wederom een teken aan de wand dat duurzaamheid niet meer alleen gaat over milieu en arbeidsomstandigheden, maar ook over het behoud van een stabiele en welvarende samenleving.

Dus beste redactieleden van de NOS, zullen we vaststellen dat duurzaamheid het stigma van geitenwollensokken al lang kwijt had moeten zijn? En als het woord dan nog gebruikt wordt, het in ieder geval in de context van succesvol ondernemen en een veilige samenleving wordt geplaatst? Nota bene Mark Rutte schreef in zijn ‘Pamflet van een Optimist’ (2008) zelf al dat een moderne economie een groene economie is. Dank jullie wel.